Menunaikan Azam Tahun Baru Anda

Hari ini dah masuk hari keenam tahun 2015. Dah buat azam tahun baru? Lazimnya bila menjelang tahun baru ramai daripada kita membuat azam tahun baru. Bagaimana dengan azam tahun 2014? Dah ditunaikan? Kalau belum ditunaikan, tidak mengapa. Tak usah salahkan diri. Sangat mudah untuk membuat azam tahun baru seperti nak berdiet, bersenam dengan kerap, hidup … Continue reading »

Berkerja Secara Bijak Bukan Kerja Kuat

Kali ini saya ingin kongsi satu lagi perspektif kerja secara bijak, bukan kerja dengan kuat. Ramai di antara kita sekarang, yang makan gaji, melaksanakan pelan 50/50/50. Kita bekerja 50 jam seminggu, 50 minggu setahun… dan bersara dengan 50% pendapatan, yang sekarang pun tak mencukupi. Sahaja untuk menjentik minda; bagaimana untuk bekerja secara bijak dalam situasi … Continue reading »

Program Motivasi Tidak Berkesan

Ada beberapa orang pakar yang mengatakan kebanyakan program motivasi popular tidak berkesan. Seorang pakar dengan yakin mengatakan bahawa buku, filem dan lain-lain program motivasi diri¬† ‘The Secret” oleh Rhonda Byrne juga tidak berkesan dalam menggerak seseorang untuk mengambil tindakan ke arah kejayaan. Nampaknya benar juga apa yang dikata, cuba renungkan kenyataan atau soalan berikut dan … Continue reading »

Kuasa Hebat Memaafkan

Selamat Hari Raya Aidil Fitri – Maaf Zahir dan Batin Sudah jadi amalan kita semua untuk bermaaf-maafan di Hari Raya. Adakah kita bermaaf-maafan hanya sekadar adat atau dengan hati yang ikhlas dan sedar? Kita bukan hanya digalakkan untuk bermaaf-maafan di Hari Raya, malah setiap hari. Kita digalakkan untuk memaafkan semua orang sebelum tidur di malam … Continue reading »

Bagaimana Kita Mendengar?

Bila berborak dengan seseorang, pernah tak dia tanya, “Awak dengar tak apa yang saya cakapkan?” Pernah tak anda dapati diri anda membuka mulut sebelum orang lain habis bercakap? Sewaktu menghadiri satu persidangan baru-baru ini, beberapa kali saya tersedar yang saya tidak bersetuju dengan apa yang disampaikan oleh pembentang kertas kerja. Daripada terus mendengar apa yang … Continue reading »

Menentukan Karier Anak-anak

Tahniah diucapkan kepada para ibubapa. Anak-anak sudah mulai menerima tawaran untuk mengikuti program matrikulasi dan juga program asasi, diploma atau ijazah di IPTA /IPTS. Ramai di antara para ibubapa yang bertindak sebagai kata pemutus dalam menentukan bidang atau karier yang dipilih anak-anak. Tidak kurang juga para ibubapa yang bertindak sebagai penyalur maklumat dan memberi nasihat … Continue reading »

Usahlah Risau dan Mulai Kehidupan

Jika difikirkan, kita ni selalu risau. Tak ada benda yang kita tak risau. Dari sekecil-kecilnya hinggalah perkara besar – hal kerja, hal kewangan, hal anak-anak, kritikan orang, dan macam-macam lagi benda¬†yang merisaukan. Banyak juga buku-buku motivasi diri yang ditulis untuk membantu kita membuang rasa risau. Satu darinya, yang terlaris jualannya, “How to Stop Worrying and … Continue reading »

Tulisan Terdahulu «