Melayukankah Lagu-lagu Melayu?

Ada pihak yang mengatakan kebanyakan lagu-lagu Melayu boleh menanam sikap negatif kepada para pendengar. Saya bukanlah seorang pakar motivasi atau ahli psikologi, jadi saya rasa tak perlulah nak ulas tentang pendapat tersebut. Apa yang saya nak ketengahkan di sini adalah kuasa minda spara atau bawah sedar dan kemungkinan ada kaitan dengan dakwaan tadi. Terlebih dahulu … Continue reading »

Berkerja Secara Bijak Bukan Kerja Kuat

Kali ini saya ingin kongsi satu lagi perspektif kerja secara bijak, bukan kerja dengan kuat. Ramai di antara kita sekarang, yang makan gaji, melaksanakan pelan 50/50/50. Kita bekerja 50 jam seminggu, 50 minggu setahun… dan bersara dengan 50% pendapatan, yang sekarang pun tak mencukupi. Sahaja untuk menjentik minda; bagaimana untuk bekerja secara bijak dalam situasi … Continue reading »

Azam Tahun Baru dan Kebiasaan

Semalam saya join rakan-rakan main badminton di Tasik Titiwangsa, KL. Selepas waktu pejabat, tukar pakaian dan terus ke sana. Untuk nak keluar masuk ke tempat letak kereta di bangunan pejabat saya perlu guna kad staf. Biasanya kad tu saya simpan dalam walet kad, bila nak keluar atau masuk, sentuhkan saja walet kat reader palang akan … Continue reading »