4 Aspek Kritikal Mencapai Kejayaan

Pernah dengar tak cerita rakan kita yang buat macam-macam tetapi tidak berjaya. Macam-macam bisnes dia buat. Pre-paid buat, MLM pernah buat, Internet marketing pun buat juga. Usaha tersebut bolehlah dikategori sebagai buat projeklah. Lepas satu projek dia start projek lain pula, tak pernah siap satu projek pun, dan tak pernah capai kejayaan seperti yang diharapkan. … Continue reading »

Bersedih atau Berbahagia – Terpulang Kepada Diri Sendiri

Saya diberi peluang untuk menjadi ahli satu forum yang membincangkan perkara yang boleh membawa perubahan kepada kehidupan seseorang… Seorang dari peserta yang agak berumur memberitahu bahawa hidup ini amat susah. Dia agak sinis. Dia begitu yakin bahawa persepsi beliau tentang dunia adalah satu-satunya. Baginya tiada apa yang dapat kami boleh buat untuk mengubah fikirannya. Dia … Continue reading »

Jangan Kerja Keras, Kerja Bijak

“Jangan Kerja Keras, Kerja Bijak” Anda tentu pernah atau sudah berkali-kali mendengar ungkapan tadi disebut. Sebenarnya ungkapan itu separuh betul, ia seperti mengatakan duit itu punca segala kejahatan. Ianya tidak benar, duit bukannya punca kejahatan. Sebenarnya yang menjadi punca kejahatan adalah tamakkan duit. Apa yang telah terjadi dengan masyarakat hari ini? Kita telah disogok dengan … Continue reading »

Mohon Maaf – Lama Menghilang

Maaf kerana lama tak update blog ini. Masa puasa dan selepas raya hari tu saya sibuk dengan perancangan untuk tiga projek saya. Projek pertama adalah penulisan buku berkenaan amalan ISO dalam organisasi, buku teknikal yang disampaikan dalam bentuk cerita ala novel. Projek kedua saya, mengkaji semula konsep dan hala tuju blog “How to Save Marriage” … Continue reading »