Bagaimana Kita Mendengar?

Bila berborak dengan seseorang, pernah tak dia tanya, “Awak dengar tak apa yang saya cakapkan?” Pernah tak anda dapati diri anda membuka mulut sebelum orang lain habis bercakap? Sewaktu menghadiri satu persidangan baru-baru ini, beberapa kali saya tersedar yang saya tidak bersetuju dengan apa yang disampaikan oleh pembentang kertas kerja. Daripada terus mendengar apa yang … Continue reading »

Sekarang – Perolehi Kekuatan Diri Di Momen

Setiap hari kekuatan diri anda semakin hilang dik fikiran yang selalu merembes ke masa lalu dan terlalu memikirkan perkara yang anda anggap kesilapan dan berangan tentang masa depan yang diinginkan. Suara-suara kecil yang selalu memenuhi minda anda akan merompak kehidupan yang anda mampu jalani sekarang kecuali sekiranya anda memberi fokus kepada masa kini, saat ini, … Continue reading »

Tepuk Dada Tanya Hati

Mengapa kita selalu mengeluh tetapi masih melakukan perkara yang sama yang kita keluhkan seperti kita tidak punya pilihan? Kita bersusah payah mengharungi kehidupan walaupun kita tahu bahawa ia seharusnya mengalir lancar. Kita mengakui bahawa segala sesuatu melimpah ruah namun kita melakukan sesuatu seperti segalanya kekurangan. Kita tahu apa yang perlu kita lakukan namun kita tidak … Continue reading »