Jangan Merungut

Minggu lepas saya menghadiri persidangan antarabangsa yang dianjurkan oleh sebuah universiti terkemuka di Malaysia. Dari peta yang diperolehi dari Internet, saya lebih kurang dapat agak lokasi fakulti di mana persidangan akan berlangsung. Saya tidak menghadapi sebarang masalah untuk sampai ke lokasi tersebut, parkir kereta pun banyak. Sesampainya saya di kampus universiti tersebut, saya agak terkejut. … Continue reading »

Motivasi dan Inspirasi

Pada saya motivasi dan inspirasi adalah dua benda yang berbeza. Walaupun perbezaannya sangat kecil, inspirasi mempunyai lebih kekuatan dalam merangsang seseorang melakukan sesuatu dengan penuh komitmen berbanding motivasi. Perkataan motivasi terbentuk dari perkataan motif. Bermakna seseorang memerlukan motif untuk mendapat motivasi. Apa motif seorang blogger menulis blog? Wang, nama, dihargai, berkongsi pendapat, mencetus perubahan, atau … Continue reading »

Cara Menghalang Kerisauan Dari Mengawal Kehidupan Anda

Ada orang yang kelihatan dilahirkan sebagai perisau. Sebenarnya, risau tidak dapat membantu dalam keadaan apa pun. Sesetengah orang berpendapat bahawa jika anda tidak risau mengenai sesuatu, maka anda bukan seorang yang peduli. Ini tidak benar. Anda lebih peduli jika anda secara aktif membantu keadaan – atau jika anda tidak dapat membantu keadaan, lebih baik menumpukan … Continue reading »

Rahsia Kejayaan

Ada seorang budak lelaki yang ingin mencari rahsia kejayaan. Suatu hari dia pergi menemui seorang pendita yang tinggal di sebuah gunung. Ketika bertemu dengan lelaki tersebut di pondoknya, dia bertanya, “Wahai pendita, bolehkah ceritakan padaku rahsia untuk berjaya dalam kehidupan?” Pendita diam sejenak dan selepas beberapa saat, beliau membawa anak muda itu ke sungai terdekat. … Continue reading »

Hidup Adalah Sesuatu Yang Tidak Dapat Dijangkakan

Kita meninggalkan keselamatan dan keselesaan berada di rumah kita setiap hari samada untuk ke pejabat, sekolah, pasar, melawat rakan dan sebagainya.  Alasannya mungkin berbeza dari hari ke hari, namun ada yang sama. Setiap hari kita meninggalkan rumah, kita beranggapan kita akan kembali semula di waktu petang atau malamnya. Biasanya anggapan tersebut betul, setiap hari kita … Continue reading »

Definisi Motivasi dan Blog Motivasi Diri

Motivasi boleh didefinisikan dalam beberapa cara. Secara umum ia didefinisikan sebagai kuasa yang menggerak dan membentuk sesuatu perilaku atau tabiat.  Dengan kata lain, motivasi adalah suatu tenaga dalaman yang mendorong seseorang untuk melakukan sesuatu untuk mencapai sesuatu. Ia adalah keadaan yang bersifat sementara atau berubah-ubah dalam diri seseorang dan tidak bergantung kepada keperibadian orang tersebut. … Continue reading »

Menentukan Karier Anak-anak

Tahniah diucapkan kepada para ibubapa. Anak-anak sudah mulai menerima tawaran untuk mengikuti program matrikulasi dan juga program asasi, diploma atau ijazah di IPTA /IPTS. Ramai di antara para ibubapa yang bertindak sebagai kata pemutus dalam menentukan bidang atau karier yang dipilih anak-anak. Tidak kurang juga para ibubapa yang bertindak sebagai penyalur maklumat dan memberi nasihat … Continue reading »

Tulisan Terdahulu «